In 2017 verwelkomde Rouwvervoer P. Kivits BV twee nieuwe rouwauto’s. Dit keer niet van het vertrouwde – haast klassieke – merk Cadillac. Het werden twee beschaafde, moderne verlengde uitvoeringen van het type Mercedes-Benz E-200, type Landaulette. In 2018 en 2019 worden er daarvan wegens uitbreiding nog eens 5 stuks toegevoegd aan het representatieve wagenpark van P. Kivits. Alle rouwauto’s komen van Carrosseriefabriek Huiskamp uit Winterswijk. In dit bericht vertelt Jaap Legters meer over de jarenlange relatie van de carrosseriebouwer en de Waalwijkse rouwvervoerder.

Tot tweemaal toe bracht Patrick Kivits in 2017 een gezelschap vrienden, familie en zakenrelaties mee naar Huiskamp. En niet zonder reden; zij waren er getuige van hoe hij symbolisch het laatste deel van zijn zojuist aangekochte Mercedes-Benz stationcar doorzaagde, waarna de auto letterlijk in twee stukken in de fabriek stond. Klaar om te worden verlengd met 860mm en te worden voorzien van een gewijzigde carrosserie en een aangepaste wielophanging. Jaap Legters: “Van de achterzijde blijven eigenlijk alleen de lichtunits intact”.

Idolaat

Het was niet de eerste keer dat Huiskamp een bestelling uit Waalwijk ontving. Zes jaar geleden ging het om 3 Cadillac rouwauto’s. Dat er nu voor Mercedes-Benz gekozen is, is volgens Patrick Kivits niet vreemd. Hij is altijd al idolaat van het merk. Bovendien spelen representativiteit, comfort, rijeigenschappen en een flink lagere Co2-uitstoot een rol.

Afwerkingsniveau

Jaap Legters vervolgt: “Carrosseriefabriek Huiskamp bestaat sinds 1913 en bouwde ‘alles met wielen’. In 1923 rolde de eerste rouwkoets uit de werkplaats. Mijn ouders, Willi en Hans Legters, namen het bedrijf over in 1985. Per jaar worden ongeveer 100 staatsie-rouwauto’s gebouwd. Deze blijven lang niet allemaal in Nederland, maar worden ook geëxporteerd naar Noorwegen, Denemarken, Duitsland en België. In elke wagen zitten gemiddeld 400 uren van 40 mensen in diverse afdelingen, zoals de plaatwerkerij, spuiterij en technische afdeling.” Patrick Kivits vult aan: “Voor ons zijn met name het prettige contact en het hoge afwerkingsniveau doorslaggevende factoren. Daar is Huiskamp echt uniek in.”

Doorslijpen Mercedes-Benz rouwauto Rouwvervoer P. Kivits - Huiskamp Mercedes-Benz rouwauto Rouwvervoer P. Kivits - Huiskamp Rouwauto Rouwvervoer P. Kivits BV Waalwijk - Mercedes-Benz

Slagschaar

“Doorlopend werken de mensen van Huiskamp aan nieuwe ontwikkelingen”, vertelt Jaap Legters. “Zoals een verlengde en verhoogde Tesla, voor landen waar binnenkort geen auto’s met verbrandingsmotor meer verkocht mogen worden. Er zijn vele merken, uitvoeringen, opties en accessoires leverbaar. Kenmerkend aan de Mercedes-Benz Landaulette-uitvoering zijn de gesloten zijden met de zogeheten slagschaar, de gekrulde decoratie op de gesloten zijkant, die refereert aan de huif van de rouwkoetsen van weleer. Modern ontmoet klassiek.”